Sezon na borówki czarne w pełni. Owocków w lesie zdumiewająco dużo. Takie pachnące, smaczne, zdrowe, mniam.
Wydawałoby się, że jagoda to jagoda- taki pospolity owocek, ale wg mnie to taki rarytas wśród owoców.
Może dlatego, że nie zawsze jest dostępna nawet w sezonie, bądź ceny targowe za wysokie, a na przetworzenie przecież trochę tych jagódek trzeba. A jak ktoś zbiera sam, to zdaje sobie sprawę, że to zbieranie nie jest takie proste - trzeba się pochylić, czasami zbierać na kolankach, czasami na leżąco pod krzaczkiem :-) tudzież zrywając siedząc na stołeczku, albo jak ja, na stojąco, bo krzewinki (a raczej krzaczki) wysokie. I tak w paluszki zgrabne lub nie, bo tylko taki zbiór jest dozwolony, chwyta się owocki i do koszyczka wkłada. Mozolna praca, ale to nic, bo przecież naleweczka ma być! :-)
Jagódki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów: pierogiiiiiiiii, ciasta jagodowe, bułki "jagodzianki", koktajle mleczne, schłodzone i orzeźwiające, jagódki z bitą śmietaną, lody jagodowe, dżemiki, soki, jagody suszone, och, ach - jagodowa przygoda! :-) I rączki są pomalowane, i jama ustna w kolorze granat/fiolet, może ubranko, albo stópki...:) Po prostu kulinarny szał! A i po imieniu można się zwrócić do koleżanki, kochana Jagodo - i tu Cię pozdrawiam :). Jagódki to także wdzięczny temat muzyczny, chociażby znana każdemu piosenka "Czarne jagódki"/autor nieznany.
Sezon jagodowy, jak mówi przysłowie, zaczyna się od 24 czerwca
" Na Święty Jan, jagód pełny dzban"
Tak, tak, sprawdziłam :-)
Zaczął się czas przygody, idziemy na jagody...
Miało być zdjęcie z pierożkami, ale nie zdążyłam zrobić, mniam :-))
Jagody są bogate w potas, wapń, fosfor, magnez,
zawierają witaminę A, a ta na dobry wzrok służy.
Również listki jagodowe mają właściwości zdrowotne; wywar z nich likwiduje stany zapalne błon śluzowych żołądka, a także obniża stężenie cukru we krwi.
Tyle dobrodziejstwa w tych czarnych maluchach :-) Warto jadać jagódki - świeże i te przetworzone też.
Smacznego!
***********
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz