Borówka czarna, jagoda, czernica - takie oto nazwy przypisuje się temu drobnemu, smacznemu owockowi. Taka skromna, a jednocześnie bogata, w makroelementy oczywiście; potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminę A.
Warto ją mieć w swoim jadłospisie pod każdą postacią. A naleweczka jest jak... ale co ja będę tu wyrażać swoją opinię - po prostu polecam ją nastawić i za jakiś czas popróbować, tak dla zdrowotności i radości. Jagody są soczystymi owocami i jak wcześniej wspomniałam w poście laboratorium, że soczyste zalewam alkoholem o mocy ok.67 %, tak te zalewam trochę słabszym, żeby nie zakłócić ich specyficznego aromatu. Akurat w tych przewaga procentów wg mnie nie jest konieczna.
Zatem do dzieła! Nazbierać owocków, oczyścić, umyć, osuszyć, następnie:
1 kg borówki czarnej,
900 ml wódki 40%,
200 ml spirytusu 95%,
A lub B
A- wersja słodka o słabszej mocy:
0,5 kg cukru,
210 ml wody niegazowanej.
B- wersja mniej słodka i mocniejsza:
0,25 kg cukru
* Owocki włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem, wstrząsnąć
* Słój odstawić w zacienione miejsce o temp. pokojowej na 2 tygodnie
* Codziennie wstrząsnąć słojem,
* Zlać nalew, borówek nie wyciskać i:
A- przygotować syrop cukrowy/patrz laboratorium,
* Nalew połączyć z syropem, wstrząsnąć, odstawić
lub
B- pozostałe borówki zasypać cukrem, słój odstawić na czas, aż cukier się rozpuści
i powstanie syrop- przelać przez sitko z gazą i połączyć z nalewem.
* Naleweczkę odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na kwartał.
Zatem do dzieła! Nazbierać owocków, oczyścić, umyć, osuszyć, następnie:
1 kg borówki czarnej,
900 ml wódki 40%,
200 ml spirytusu 95%,
A lub B
A- wersja słodka o słabszej mocy:
0,5 kg cukru,
210 ml wody niegazowanej.
B- wersja mniej słodka i mocniejsza:
0,25 kg cukru
* Owocki włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem, wstrząsnąć
* Słój odstawić w zacienione miejsce o temp. pokojowej na 2 tygodnie
* Codziennie wstrząsnąć słojem,
* Zlać nalew, borówek nie wyciskać i:
A- przygotować syrop cukrowy/patrz laboratorium,
* Nalew połączyć z syropem, wstrząsnąć, odstawić
lub
B- pozostałe borówki zasypać cukrem, słój odstawić na czas, aż cukier się rozpuści
i powstanie syrop- przelać przez sitko z gazą i połączyć z nalewem.
* Naleweczkę odstawić w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na kwartał.
Posmakować, wydać opinię i... i znowu posmakować :)
Na zdrówko :)
Działanie: bakteriobójcze, przeciwwirusowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz